Bubble Waffle w Bistro Manhattan

Gofry bąbelkowe wkraczają do Starachowic.

Jako pierwsze pojawiają się w Bistro Manhattan – restauracji, która jest idealnym miejscem na relaks. Tu dobrze zjesz nie tylko dania obiadowe, ale i sałatki, pizzę, zapiekanki, wypijesz piwo i inne alkohole  oraz zasmakujesz autorskie desery, koktajle i soki wyciskane.

Gofry bąbelkowe – skąd się wzięły?

Po raz pierwszy pojawiły się w Hongkongu i jak to obecnie bywa, dzięki mediom społecznościowym zyskały wielbicieli na całym świecie. Kiedy zawładnęły wyobraźnią młodych konsumentów trafiły też na inne kontynenty. Furorę robią w Rosji i Stanach Zjednoczonych. Zadebiutowały także w Polsce. W minionym sezonie można było na nie trafić w Poznaniu, Wrocławiu czy Warszawie. Ten rok zapowiada jednak ich ekspansję. Efekt świeżości, nowości i zaskoczenia oryginalną formą zrobi swoje.

Jak się je robi?

Bubble waffle to zmodyfikowane gofry. Powstają ze specjalnego ciasta w gofrownicy, która umożliwia tworzenie się charakterystycznych bąbli. Co ciekawe, bąble te można nadziewać w trakcie wypieku, co stwarza szerokie możliwości wykorzystania tych wafli. Serwować je można na słodko, ale równie smaczne mogą być w wersji wytrawnej – jako sandwicze z bekonem, dodatkiem mięsa czy z jajkiem. Świetnie komponują się także z aromatycznymi sosami (czosnkowym, barbacue, itp.).
Elastyczna struktura tego nietypowego gofra sprawia, że bardzo łatwo można ukształtować z niego rożek i wypełnić go nadzieniem. Najbardziej popularną formą jest wykorzystanie rożka jako wafla do lodów, w ktorym dodatkowo umieścić można bitą śmietanę, polewy, sosy czy posypki.

Bubble Waffle wypiekane są na bieżąco, bezpośrednio tuż przed podaniem, ponieważ ciasto, z którego są wyrabiane dość szybko zastyga. Uformować rożki można z nich gdy są jeszcze ciepłe. Z tego względu nie można ich przygotować na zapas. Są zawsze świeże co stanowi ich dodatkowy walor.

Odpowiedni sprzęt

Nie da się stworzyć bubble waffle bez odpowiedniego sprzętu. Specjalna gofrownica do ich wypieku przypomina plaster miodu. Proces produkcji jest prosty i trwa około pięciu minut.

Gofry bąbelkowe połączone z lodami to zaledwie jedna z możliwości. Paleta ich wykorzystania jest bardzo szeroka. Czas pokaże, czy „bąble” będą hitem jednego sezonu, czy też zadomowią się w cukierniach i lodziarniach na dłużej.

Źródło artykułu: wpiekarni.pl